Een tuin met grote vijver

Uitgangspunten
Aanleg van een tuin in een nieuwbouwwijk van Zoetermeer. De tuin is aangelegd op de hier aanwezige kleigrond. Als beplanting is gekozen voor inheemse gewassen die goed groeien op kleigrond.

Aanpak

De basis van het ontwerp voor deze tuin is de grote vijver. De vijver is zodanig ontworpen, dat je vanuit het huis niet de hele vijver kunt overzien, maar dat de vijver wel overal gedeeltelijk te zien is. Dat maakt nieuwsgierig en zorgt ervoor dat je de tuin in gaat.

Kleigrond is vooral in het begin moeilijk te bewerken, maar op de juiste manier behandeld prima, voedzame grond voor de aanleg van een tuin. De tuin wordt begrensd door een aarden wal die hier door de gemeente is opgetrokken. Door een cirkelvormig hardhouten terras gedeeltelijk over de vijver en in de wal aan te brengen, loopt de tuin geleidelijk over in de aarden wal.

Resultaat

In de vijver staan onderwater- en moerasplanten om het water helder te houden. Daarnaast is de vijver diep genoeg om te snelle opwarming van het water te voorkomen.

Er zijn verschillende zitplekken, zowel op het grote terras, op het vlonderterras aan het water of gewoon op een bankje langs het pad.

Al na enige maanden zie je in deze tuin kikkers en padden. Door de keuze van de planten en heesters zullen veel insecten deze tuin weten te vinden, insecten die op hun beurt weer vogels aan trekken.

De vijver loopt uit in een moerasje, achter het bruggetje. Door de vijver een stukje onder de vlonder door te laten lopen, lijkt de vijver nog groter en geeft je bovendien de mogelijkheid om het leven in de vijver van heel dichtbij te volgen.

Naar de top van de pagina