De metamorfose van de "stenen" tuin

Vara's Vroege Vogels heeft de aanleg van deze tuin op de voet gevolgd en er op de website verslag van gedaan d.m.v. een blog.

Opdracht

Vlak nadat de folder 'Weinig werk en toch een groene tuin!' was uitgekomen kreeg ik een telefoontje van een mevrouw uit Den Haag of ik eens naar haar tuin wilde komen kijken.

Ook Vara's Vroege Vogels had op de website aandacht besteed aan bovengenoemde folder. Met hen had ik toen de afspraak gemaakt, dat mocht zich iemand aanmelden met een "stenen" tuin, waarvoor ik een natuurvriendelijk ontwerp zou gaan maken, dat ik dat bij hen zou melden. Alsof het zo moest zijn, bleek haar tuin in zijn geheel bestraat, waarbij alle vormen van bestrating welkom waren. Het was een mozaïek geworden van stenen, grindtegels, klinkers e.d., kortom als alle aarde maar bedekt was. Het enige groen bleek wortelopslag van een sering in de tuin van de buren.

Na de aankoop van haar huis, had het opknappen van de woning de eerste prioriteit. Nu was het echter tijd om de tuin aan te pakken, een tuin die tot nu slechts was gebruikt als opslagruimte. De vraag was of ik voor haar tuin een natuurvriendelijk ontwerp wilde maken, met veel aandacht voor het planten- en dierenleven. Tijdens het kennismakingsgesprek kwamen zowel haar wensen t.a.v. het toekomstige gebruik van de tuin, als ook de mogelijkheden van de tuin aan bod.

Al snel bleek dat wij op één lijn zaten m.b.t. het ontwerp en krijg ik de opdracht een 1e schets te maken. In dit stadium, maak ik een indelingsschets waarbij ik zoveel mogelijk rekening houd met de wensen van de eigenaar. Een plattegrond van de tuin dus, met daarop aangegeven waar de paden en terrassen komen. Eventueel een plekje voor een kast of schuur, pergola's, schuttingen, vogelhuisjes e.d.


Aanpak

Nadat de 1e schets werd goedgekeurd en heb ik deze uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Naast het hoofdterras en een prieeltje rechts achterin de tuin, is er in het ontwerp volop rekening gehouden met gewenste planten- en dierenleven in de tuin.

Er komt een grasveld(je), een strook met gemengde heesters als erfscheiding aan de rechterzijde van de tuin, heesters met bessen voor de vogels, een krentenboompje als blikvanger en mooi in de herfst en 2 takkenrillen voor allerlei dierenleven. De takkenrillen worden geplaatst langs het pad naar de tuinkast, zodat deze kast deels aan het zicht wordt onttrokken. Als de tuin klaar is, zal e.e.a nog worden aangevuld met nestkastjes, een insectenhotel e.d.

Op 12 september is door Piek-Zweverink Hoveniers uit Vorden begonnen met het opschonen van de tuin.
En alsof er nog niet genoeg stenen in de tuin lagen, vonden zij onder het maaiveld nog een betonvloer van 4m2 en een heel stuk met keukentegeltjes. Al met al werd er nog een hele container met puin extra afgevoerd.

Toen was de tuin eindelijk zodanig opgeschoond dat er weer opnieuw opgebouwd kon worden. Deze 1e dag werd verder gebruikt om materialen aan te voeren, zoals de kastanjehouten palen voor het prieeltje en palen voor de takkenrillen, de nieuwe schutting voor de linkerzijde van de tuin, de tuinkast en het zand en de bestrating voor het terras. En het belangrijkste een hele aanhanger vol met planten. De schuttingen worden straks deels aan het oog ontrokken door het gebruik van klimplanten e.d. Ook voor vogels zal er vele te beleven zijn in de tuin. Voldoende te eten en net zo belangrijk volop schuilgelegenheid.

Maar eerst zijn dus het terras en het prieeltje aan de beurt. Vandaar uit zal verder gewerkt worden aan de aanleg van deze tuin.

Stap 3

Het prieeltje is gepland op de plek waar eerst de oude schuur stond. Het wordt opgebouwd met kastanjehouten palen, wat beter bij deze natuurvriendelijke tuin past dan geïmpregneerd hout. De bedoeling is dat een deel van het prieel na verloop van tijd zal worden bedekt met klimplanten.

Achter het prieel wordt slechts 1 schuttingdeel geplaatst. De rest van de tuinafscheiding zal worden gevormd door een gemengde haag van heesters. Bij het plaatsen van het schuttingdeel stuitten de hoveniers nogmaals op een grote hoeveelheid puin. Ongelooflijk hoeveel er nog onder het maaiveld vandaan is gekomen.

Dit mag met recht een "stenen" tuin genoemd worden.
In de hoek tegenover het prieel wordt een buitenkast geplaatst op een tegelvloer van oude tegels.
Ook de lijnen van het grasveld beginnen zich af te tekenen, evenals de toekomstige borders.


Stap 4

Inmiddels zijn de terrassen bestraat, is het prieeltje klaar en zijn de stroken azobé geplaatst. Het grasveld en de paden tekenen zich af in de tuin.

Aan weerszijden van de nog te plaatsen tuinkast zijn takkenrillen gemaakt van o.a. de overhangende Euonymustakken. Na de harde materialen, zoals bestratingen, schuttingen en prieel, zijn nu de paden, planten en het gras aan de beurt.

Op het pad wordt een laag schors aangebracht. Om de paar jaar dienen deze schorssnippers aangevuld te worden omdat ze geleidelijk aan vergaan. Tegen de schuttingen en de palen van het prieeltje worden klimplanten geplant zoals Rosa 'Guirlande d'Amour' (miniklimroos), Lonicera (kamperfoelie), Clematis e.d.

Tegen de uitbouw staan behalve Clematis en Rosa 'Golden Showers', een mooie gele klimroos, nu ook Jasminum nudiflorum (naakte jasmijn). Nu (in november) nog in de knop, maar van de winter prachtig geel bloeiend. Tegen de rechter erfgrens worden heesters geplant zoals Viburnum tinus (groenblijvend en winterbloeiend), Seringa microphylla 'Superba' (kleinbladige jasmijn - geurend), Forsythia (chinees klokje) en Hibiscus. Na verloop van een aantal jaren zullen deze heesters een mooie groene en bloeiende afscheiding vormen. Leuk om te zien en prima voor het dierenleven in de tuin. Egels komen niet voor 'een dichte deur' te staan en vogels kunnen zich er tussen verschuilen.

Na het planten van het krentenboompje in het midden van de tuin en het planten van de krokussen, konden als laatste de graszoden gelegd worden.De planten hebben voor de winter nog de tijd om aan te slaan en zullen volgend voorjaar meteen een goede start maken. Vroeg in het voorjaar geven de krokussen al kleur aan de tuin en vormen voedsel voor de eerste hommels. Het krentenboompje heeft afscheid genomen met prachtige gele, oranje en rode bladeren en staat nu kaal te wezen, totdat in het vroege voorjaar de witte bloemetjes te voorschijn komen, gevolgd door de krentjes in het najaar waar de vogels zo dol op zijn. Tot die tijd doet het boompje dienst als uitkijkpost over de tuin.

Naar de top van de pagina