Takkenrillen en wilgentenen

Takkenrillen worden opgebouwd tussen verticaal in de grond gestoken takken of stammetjes. Bij voorkeur geen kant en klaar gekocht hout gebruiken.

Wilgentenen lenen zich voor allerlei constructies, zoals poorten, hekjes, schermen, bankjes en hutten. Het hout loopt gemakkelijk opnieuw uit.

De bouw van een hutje

Zet een 3/4 cirkel uit met wilgentenen van dezelfde lengte en bindt ze aan de bovenkant bij elkaar met touw. Een prima speeltent, die in een tuin nauwelijks opvalt. Af en toe snoeien en zijn de kinderen de tent ontgroeit? Dan kan hij weg of een andere functie krijgen. Mooi ook met bijv. een kamperfoelie die er overheen groeit.

Via de gemeente of een hovenier is makkelijk aan snoeiafval te komen. Is het bedoeld voor de eigen tuin, spaar dan zo mogelijk je snoeiafval (en dat van de buren) op.

Al snel ontdekken vogels dat het een veilige plek is om een nestje groot te brengen, daarnaast is het een goede fourageerplek. Het hout trekt allerlei insecten aan tijdens het verteringsproces.

Na verloop van tijd zal het nodig zijn om de takkenril aan te vullen om dat het hout gaat inklinken en op de duur verteren.

Naar de top van de pagina