Een Japanse tuin

Uitgangspunten
Wensen van de eigenaren: een tuin in Oosterse stijl met water, keien en een rustige, groenblijvende basisbeplanting met in ieder seizoen een bloeiende blikvanger.

Uitgangspunt is een vrij smalle stadstuin met een uitbouw en achterin de punt van de tuin een schuur. De fruitboom naast de schuur wordt opgenomen in het nieuwe ontwerp. De rest van de tuin wordt leeggemaakt.

Aanpak

Begonnen wordt met het verwijderen van de oude bestrating en beplanting. Er wordt een begin gemaakt met het uitgraven van de vjiver en de aanleg van de bijbehorende waterval.

Als bestratingmateriaal is gekozen voor een wildverband. Dit past goed bij de gewenste sfeer in de tuin en sluit mooi aan bij de borders die afgewerkt worden met boomschors.

Om het zicht naar achter in de tuin enigzins te breken is gekozen voor 2 pergola's. Het is niet de bedoeling dat hier klimplanten tegenaan gezet worden.

Tegen de linkerschutting, die inmiddels is geverfd, wordt een blauwe regen geleid. Na verloop van tijd zal deze weelderig groeiende klimplant een groot deel van de schutting aan het zicht onttrekken. Ook de rechterschutting zal worden geverfd.Resultaat

De beplanting wordt aangebracht. Net na de aanplant oogt een tuin nog wat kaal, maar al in het eerstvolgende groeiseizoen zal deze tuin mooi groen ogen en ook al veel kleur laten zien. Er is onder andere gekozen voor diverse soorten kleinblijvende coniferen, groenblijvende varens, Rhododendron en Camellia voor het groenblijvende blad en de bloemen. Bovendien staat er een Hamamelis voor kleur in het hele vroege voorjaar.

Desgewenst kan de beplanting nog aangevuld worden met bloembollen. Bijv. sneeuwklokjes, krokussen en cylamen.

Na een halfjaar

Enkele foto's van de tuin een half jaar na de aanleg.


De tuin nu

Foto's ingezonden door de eigenaar van de tuin