Een natuurvriendelijke tuin

Uitgangspunten
Deze tuin is ontworpen bij in eengezinswoning in Den Haag. De tuin heeft een oppervlakte van 100m2, voor stadse begrippen een redelijk grote tuin. Deze tuin is zodanig ontworpen, dat zoveel mogelijk planten en dieren er een plek in vinden. Door de keuze van de beplanting trekt deze tuin veel insecten, die op hun beurt weer allerlei andere dieren aantrekken.
In deze tuin is, mede door de vijvertjes, een mini-biotoop gecreëerd, waarin zowel mens als dier zich thuis voelen.

Een balkon of tuin natuurvriendelijk(er) inrichten is een kwestie van dingen achterwege laten, zoals het al te rigoreus winterklaar maken van een tuin. Hierbij worden alle oude bladstelen, bladeren en dergelijke opgeruimd. Daarmee ruim je dan ook meteen een hoop voedingsstoffen op, die de tuin kan hergebruiken. Vaste planten vriezen bovendien minder snel in, als er nog oud blad en stengels aanwezig zijn om de plant tegen de kou te beschermen. Bovendien zijn er dan weinig schuilplaatsen over voor allerlei dieren, die graag overwinteren onder een bladerdek of in holle stengels van planten.

Zowel op het terras als achter in de tuin bevindt zich een vijver(tje). In het 2e jaar verschenen er al de eerste kikkers, die een plekje zochten in de vijver. Bovendien trekt deze tuin veel vlinders en vogels. De vogels zorgen er op hun beurt voor dat plaagdieren (luizen, witte vlieg, slakken e.d.) onder controle gehouden worden, bestrijdingsmiddelen zijn dus niet nodig. Een en ander houdt elkaar in evenwicht.

Dat uw tuin of balkon er dan minder aantrekkelijk uit zou zien is niet waar. Heeft u 's winters wel eens genoten van een laagje rijp of sneeuw op oude stengels en verdroogde bloemschermen?

De tuin in maart 2003.

De tuin in mei 2003.


De tuin in 2005


De tuin in 2006


De tuin in 2009


Eendjes in de tuin

Voor het tweede jaar heeft deze eend haar eieren uitgebroed op precies dezelfde plek onder de ligusterhaag.

De tuin in 2014

Naar de top van de pagina